Haber

Trakya’da kuru toprağa buğday ekildi ve yağmur bekleniyordu.

Kuraklığın yaşandığı Trakya’da üreticiler bir yandan yağmur beklerken bir yandan da mevsimi kaçırmamak için kuru toprağa buğday tohumu ekmeye başladı. Üreticilerin yağışların geç gelmesi korkusuyla ekime başladığını belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Kurak bir yıl geçirdik ve buğday ekim mevsimi geldi. Hala kurak, yine yağış yok,” dedi. ama ne yazık ki zamanı geldi, artık yapımcıların beklemeye sabrı yok. Yağmur yağsın diyoruz.” “Ama ne zaman yağmur yağacağı belli değil. Şu anda toprak tamamen kuru, ekseniz bile bir anlamı yok. Ne zaman yağmur yağsa çıkar” dedi.

Yaz aylarının kurak geçtiği ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu Trakya’da beklenen sonbahar yağışları henüz düşmedi. Toprağın yağmurla beslenemediği ve buğday ekim sezonunun yaklaştığı bölgede üreticiler dikkatini yağmur haberine çevirdi. Ekim sezonunu kaçırmak istemeyen çoğu üretici, kuru toprakta ekime başladı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede ekimlerin yüzde 30’a ulaştığını ve yağışları beklediklerini belirtti.

‘ÜRETİCİNİN EKİMİ BEKLEMEYE SABIR KALMADI’

Uzun süre beklemelerine rağmen bölgenin yağış alamadığını ve mevsim olduğu için üreticilerin kuru toprağa ekim yaptığını belirten Arabacı, “Kurak bir yıl geçirdik ve buğday ekim dönemimiz geldi. Halen kurak. Yine yağmur yağmıyor ama zamanı geldi maalesef, artık üreticilerin beklemeye sabrı yok.” . Yağmur yağsın diyoruz ama ne zaman yağacağı belli değil. Üretici şimdi ekiyor ama neden ekiyor? Şu anda toprak tamamen kuru, ekseniz bile hiçbir anlamı yok. Ne zaman yağmur yağsa dışarı çıkacak. Dolayısıyla tamamen kuru olduğundan üretici biraz daha ekim yapmak zorunda kalıyor. Kolayca ekim yapar. Bu durumun üreticiyi tedirgin eden kısımlarından biri de bir sonraki yağışlardır. Bundan sonra gelecek yağışlar çok şiddetli olmazsa az olacak ve buğdayın çimlenmesine neden olacaktır. Gerisi daha sonra gelmezse, kök kuruyunca buğday sararmaya ve kurumaya başlayacaktır. Bizi tedirgin eden, “Burası ama biz de kış geliyor diyoruz, artık buğdayımızı toprağa ekeceğiz” dedi.

‘GELECEK YAĞIŞLAR ÇOK ÖNEMLİ’

Gelecek yağışların gelecekte büyük önem taşıdığını belirten Arabacı, “Şu anda toprak kuru olduğu için ektiğimiz hiçbir buğday yetişmeyecek. Ne zaman yağmur yağsa o gün ekmişiz gibi olacak. O yüzden biz ekiyoruz.” Toprak tamamen kuru olduğu için ekime başladık. Ondan önce de toprağa ekime başlamıştık.” Eğer yağmur yağsaydı ve ‘taw’ dediğimiz şey olsaydı, bu süreçte ekmek ekmek doğru olmazdı. Yağmuru beklememiz gerekecekti ama şu an toprak kuru olduğu için ekim açısından bir sıkıntı yok ama bundan sonra gelecek yağışlar kıymetli. İnşallah güzel olur ve üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alırlar. “Bir yıl olacak” dedi.

‘BÖLGEDE SULAMA YATIRIMLARININ ARTMASI GEREKİYOR’

Geçen yıl kurak araziye buğday ektiklerini ancak sonraki yağışlarla iyi verim aldıklarını hatırlatan Arabacı, “Umarım bu yıl da öyle olur ama elbette hiçbir zaman garantisi yok. Çok fazla sulama yatırımı yok.” Edirne’nin bu kesiminde ‘inşallah yağmur yağarsa’ diyoruz. Bu nedenle sulama yatırımlarının artması ve üreticilere bir an önce su sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Mesela şu anda bulunduğumuz bölge gibi. Çömlekköy Barajı sulama alanı içerisindedir. Burada baraj varsa metrekaresi kuru kalmadan sulanacak. Çömlekköy Barajı’ “Edirne merkezden 56.500 metrekare alan sulanacak” Edirne’nin merkezine” dedi.

SU KUYULARI AÇILMALI

Bölgede açılacak su kuyularının üreticilere de büyük fayda sağlayacağını kaydeden Arabacı, “Biz her zaman söylüyoruz ki, kullanabileceğimiz yerlerde yeraltı suyu varsa o bölgelerde bakanlığın öncülüğünde kuyu açılabilir. Devlet Su İşleri, bildiğiniz gibi Konya ve diğer bölgelerde yeraltı suları çok azaldı. Biz bunu en azından zarar vermeyecek şekilde istiyoruz.” Belirli aralıklarla da olsa su sağlayabileceğimiz kuyular açarak üreticilerimize su ulaştırmayı düşünüyoruz. Tabii devletimiz bize burada destek olursa daha güzel olur. Tamamen devletten beklemeyelim, kendimiz katkıda bulunalım. Bu yer altı su kuyularını her zaman birlikte hayata geçirirsek üreticilerimiz de birlikte olur. “Eğer arazisinin en az yüzde 50’sini sulasaydı daha şanslı olurdu ve ektiği buğdayı riske atmazdı” dedi.

‘ŞAŞIRDIK’

Edirne merkeze bağlı Yolüstü köyünde çiftçi olan Recep Tezcan, üreticilerin kurak mevsim nedeniyle tereddütlü olduğunu söyledi. Tezcan, “Şu anda çok kurak bir sezon yaşıyoruz. Ekim yaparken neredeyse görünmez oluyor, toz duman çıkıyor. Ne olacağı bilinmiyor. Yağmur bekliyoruz, Allah yağmur versin, çiftçi de yağsın” dedi. Mutlu olun. Şu anda çiftçilerin kafası çok karışık, yağmurla ne yapacaklarını bilmiyorlar. “Çünkü orada değil. Dikip dikmemeyi düşünüyorlar ve bu konuda bir sıkıntı var. Şu anda kafamız çok karışık” dedi.

akdagmadenihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu