Ekonomi

“Cumhuriyetin ikinci yüzyılının eşiğinde Türkiye’nin Avrupa vizyonu”

Ayhan Zeytinoğlu / İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı

Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce Büyük Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulurken, artık köhnemiş Osmanlı İmparatorluğu’ndan, Avrupa’da 17. yüzyıldan itibaren kök salmaya başlayan ulus-devlet modeline geçiş yapılıyordu. Bu geçiş aynı zamanda monarşiden cumhuriyete giden yol anlamına da geliyordu. Tebaadan eşit vatandaşlığa, tiranlıktan özgürlüğe, tek hanedan egemenliğinden halk egemenliğine geçiş cumhuriyetle mümkün olmuştur.

“Cumhuriyet bir erdemdir ve dürüst insanlar yetiştirir”

Milletin küllerinden yeniden doğması için cepheden cepheye büyük fedakarlıklarla koşan ve işgalci güçlere karşı Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına yardımcı olan Atatürk, hızla değişen ve yeniden yapılanan dünya düzeninde ancak cumhuriyet modelinin geçerli olabileceğini düşünüyordu. . Atatürk, cumhuriyet düşüncesinin özünü şu sözlerle ortaya koymuştur: “Cumhuriyet, ahlakı erdeme dayalı bir yönetimdir. Cumhuriyet erdemdir. Saltanat korku ve tehdide dayalı bir yönetimdir. Cumhuriyet yönetimi erdemli ve onurlu insanlar yetiştirir. Saltanat, korku ve tehdide dayalı olduğu için korkak, alçak, perişan ve rezil insanlar yetiştirir. Aralarındaki fark şunlardan ibarettir.” Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte Türk milletine ödediği bedeli ortaya koymuş ve bu milletin dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için “muasır medeniyet seviyesine yükselme” vizyonunu benimsemiştir. Atamız 10. Yıl Konuşmasında şunları söyledi: “Kısa zamanda çok büyük işler başardık. Bu eserlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bundaki başarımızı Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir bütün olarak kararlı yürüyüşüne borçluyuz. Ama yaptıklarımızı hiçbir zaman yeterli görmüyoruz. Çünkü daha fazlasını ve daha büyük işler yapmamız gerekiyor ve kararlıyız. Ülkemizi dünyanın en müreffeh, en medeni ülkeleri seviyesine çıkaracağız. Milletimize en geniş konfor, araç ve kaynak yelpazesini sağlayacağız. “Milli kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracağız.”

Avrupa devletleriyle eşit statüye ulaşmayı hedefledi

Atatürk, Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirdiği devrim ve devrimlerle Cumhuriyetin başarısının temellerini atmış ve Türk milletinin dünyanın saygın milletleri arasında yer almasını sağlamayı hedeflemiştir. 1856 Paris Konferansı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun bir Avrupa devleti olarak kabul edilmesine rağmen imparatorluğun giderek dış yardımlara bağımlı hale gelmesi, dağılma sürecinin hızlanması, dış güçlere verilen kapitülasyonların devam etmesi, Kamu Borçları’nın kurulması. ve sonunda Sevr Antlaşması’nı imzalamak zorunda kalması. Statü açısından eşit görülmediklerini ortaya çıkardı. Akademisyen Pınar Alım, makalesinde Atatürk ve arkadaşlarının Avrupalı ​​güçlerin herhangi bir müdahalesini önlemeyi ve Avrupa devletleriyle eşit statüye ulaşmayı hedeflediklerini, bu durumda egemen bir devlet olarak sosyoekonomik kalkınmayı ön planda tuttuklarını yazdı. Bu devrim ve reformların başarısı, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa sistemindeki diğer ülkelerle eşit statüye sahip olması, açık veya örtülü her türlü müdahaleye yol açabilecek durumların önlenmesi, bu devrimlerin ve reformların başarısına bağlıydı. ve ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durmak. Kıyafetten şapkaya, ölçü birimlerinden eğitim ve adalet sistemine kadar pek çok alanda yenilenmeyi ve Avrupalılaşmayı getiren Atatürk devrimleri, esasen dogmanın yerini özgür düşüncenin, hurafelerin yerini bilim ve çağdaş sanat ve edebiyatla değiştirdi. Toplumsal uyanışa sanayi ve tarım teşvikleri de eklenmiş, az gelişmişlikten kurtulma ve kaybedilen zamanın geri kazanılmasına yönelik kalkınma süreci hızla hayata geçirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Yirminci Yüzyılın değerli güçlerinden biri haline gelirken, yeni devletleşme sürecinde de halka ilham vermiş ve çok pahalı bir model yaratmıştır.

İkinci yüzyılın başında Avrupa düşüncesi

Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Türkiye arasında bağ kuran Ankara Anlaşması’nın 12 Eylül 1963’te imza töreninde konuşan dönemin AET Komitesi Lideri Alman Walter Hallstein, büyük Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine değindi Cumhuriyetin ülkenin Avrupa vizyonu açısından değeri bir kez daha ortaya çıktı. : “Türkiye, Avrupa’nın bir modülüdür ve burada Atatürk’ün süper kişiliğini ve Türkiye’deki yaşamın her alanını Avrupa çizgisinde yeniden şekillendirmesini düşünüyoruz. Avrupa kültür ve siyasetinin etkisinin tarihte eşi benzeri olmayan bir şekilde gerçekleştiği bir olaydır. Hatta Avrupa’daki gelişmelerin en günceli olan Avrupa birleşmesiyle kesin bir akrabalık algıladığımı bile söyleyebilirim. Bu aydın, akılcı ve gerçekçi tutumla, çağdaş bilginin sistemli bir şekilde uygulanmasıyla, eğitim ve öğretime verilen önemle, her yerde tanık olduğumuz ilerici ve güçlü dinamizmle ve toplumdaki cesur pragmatizmle karşılaştığımızda da benzer bir ruhun işleyişini hissetmiyor muyuz? araç seçimi? O halde Avrupa’nın kendi karakterini özgürce ifade eden parçası olan Avrupa’nın ve Türkiye’nin askeri, siyasi ve ekonomik alanlardaki eylem ve tepkilerinde tek vücut olarak ortaya çıkmasından daha doğal ne olabilir? Türkiye, Avrupa’nın modülüdür: bugün bu, Türkiye’nin Avrupa Topluluğu ile anayasal bir ilişkisi olduğu anlamına gelmektedir. ”

“Türkiye, Helsinki Zirvesi’nde aday ülke olarak ilan edildi.” Temelleri Ankara Anlaşması ile atılan katılım ilişkisi, 1995 yılı sonunda gerçekleştirilen Gümrük Birliği ile ekonomik entegrasyon alanında önemli gelişmelere sahne oldu. Avrupa entegrasyonu sadece ticari ve ekonomik konulardan ibaret değildi. Ayrıca ortak değerlere, demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir kader birliğini de içeriyordu. Türkiye sadece katılımla yetinmemiş, üyelik yolunda ilerlemeyi hedeflemiş ve bu doğrultuda 1999 Helsinki Zirvesi’nde aday ülke olarak ilan edilmiştir. AB adaylığı, üyelik koşullarını belirleyen Kopenhag Kriterleri’nin karşılanmasını amaçlayan kapsamlı bir reform sürecini de tetikledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü bir demokrasi kurma sürecinde olduğu bu dönemde yapılan reformlar ülkeyi AB üyeliğine yakınlaştırırken, 2004 yılında üye ülkeler oybirliğiyle Türkiye ile katılım müzakerelerinin başlatılmasına karar verdiler. Cumhuriyetin 100. yılına yaklaştıkça, Avrupa ile bütünleşmiş bir Türkiye hayalinin gerçeğe yaklaştığını görüyorduk. Ancak 2005 yılında başlayan AB’ye katılım müzakereleri, özellikle Kıbrıs sorunu nedeniyle çeşitli kesintilere ve vetolara maruz kaldı. Son olarak 2018 yılında Kurul tarafından alınan kararla yeni fasılların açılmayacağı duyuruldu. Türkiye ile AB arasında yaşanan gerginlikler, kültürel ilişkiler nedeniyle Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların etkisinin artması ve Türkiye’nin büyüklüğü nedeniyle AB’ye entegre olamayacağı yönündeki argümanlar nedeniyle Türkiye’nin üyeliği konusu AB’nin gündeminden düştü. , coğrafi konum ve yapı. Bu süreçte AB ideallerinden uzaklaşmamamız da bu sonuçta etkili oldu. Türkiye aday ülke olmaya devam etse de üyelik sürecinde yakın gelecekte bir hareketlenme yaşanması mümkün görünmüyor. Öte yandan Türkiye ile AB arasındaki bağların yeniden canlandırılması ve güncellenmesi ihtiyacı devam ediyor.

Hedef muasır medeniyet seviyesi olmaya devam ediyor

Son olarak İsrail ile Hamas arasındaki savaşta İsrail’e tek taraflı destek veren Avrupa Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, çeşitli AB Delegasyonlarında görev yapan 850 kişi tarafından yazılan bir mektupta eleştirildi. Farklı görüşlerin örgütlenmesine ve seslerini duyurmasına olanak tanıyan bir ortam demokrasinin en temel gereklerinden biridir.

Cumhuriyetimiz ikinci yüzyıla girerken hedef, muasır medeniyet seviyesi olmayı sürdürmektedir. Günümüzde bu düzey demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, çevreye saygılı sürdürülebilirlik gibi kavramlarla eş anlamlı hale gelmiştir. Cumhuriyetin temel değerleri olan eşit vatandaşlık, laiklik, halk egemenliği ve kamu yararı kavramlarının bugün her zamankinden daha gerekli ve anlamlı olduğunu görüyoruz.

habertusba.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu