Haber

Bir dönemin izinde: Tek parti döneminde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Özel haberler

Bugün Cumhuriyetin 100. yılı…

Güçlü ve kahramanlık dolu bir tarihe sahip olan Türk Milleti için milli duyguların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında milli bayramların çok değerli bir yeri ve etkisi vardır.

Bu milli bayramların en değerlisi Cumhuriyet Bayramıdır.

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet rejimi o dönemde ülke genelinde büyük bir memnuniyet ve sevinçle karşılandı.

İlk yıllarda kararnamelerle organize ediliyordu.

Henüz resmi olarak tatil ilan edilmediğinden, Cumhuriyetin birinci yıl dönümü kutlamaları 1924 yılında devlet tarafından bir kararname çıkarılarak düzenlendi.

Bu tarihten itibaren ulusal bayram olarak ve Cumhuriyet Halk Partisi yönetimindeki yerel yönetimlerin katılımıyla, çeşitli kutlama programları hazırlanarak kutlanmaya devam edilmiştir.

18 yıllık tek parti iktidarında kutlandı

Özellikle 1925-1945 yılları arasında Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tek partili dönemde kutlanmıştır.

Kutlamalara büyük özen gösterilirken, merkezden gönderilen talimatlar doğrultusunda bayram kutlamaları ülkenin her yerinde net bir plan ve program doğrultusunda gerçekleştirildi.

‘Milli Şef’ dönemi

1933 yılı ve Atatürk’ün ölümünün ardından 12 yıllık dönemde tek parti döneminin ağırlığı hissedilmiş ve ‘Milli Şef’ dönemi olarak adlandırılan Türkiye’deki kutlamalar İsmet İnönü’nün idaresinde Genel Sekreterlik tarafından düzenlenmiştir.

CHP Genel Sekreterliği’nin düzenlediği

Belediye ve valiliklere gönderilen genelgelerde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları CHP Genel Sekreterliğine bildirildi.

Törenlerde Türk bayrağının yanı sıra 6 oklu CHP bayrakları da kullanıldı.

Halkın katılımının büyük önem taşıdığı bu kutlamalarda amaç, devlet-millet birliğinin sağlanması ve devrimlerin halka benimsenmesiydi.

Halkın ve devletin entegrasyonuna değer verildi

Tarihsel çalışmalarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nde takip edilen kutlamalarda halkla devletin kaynaşması için büyük çaba sarf edildiği tarih sayfalarına yansıdı.

Programlar üç gün sürdü

Kutlamalarda kentin ana caddeleri, konut ve işyerleri tamamen bayraklarla süslenirken, 3 gün süren törenlerde gece gündüz farklı programlar düzenlendi.

Valiler CHP Genel Merkezi’ne rapor sunuyordu

CHP Genel Sekreterliği tarafından dikkatle takip edilen törenlerde il valileri vatandaşlara törenlere katılma çağrısında bulundu.

Sonuç olarak bu yıllarda yeni rejimi benimseme ve tam meşruiyetini sağlama çabaları sonucunda cumhuriyet, devrim ve benzeri konular kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmış ve bunun en net yansımaları Ülkemizin çeşitli yerlerinde Cumhuriyet Bayramı başta olmak üzere ulusal bayram kutlamalarında da görülebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu